home | contact | disclaimer    
 
 
   
  Startpagina
  Programma
  Vrienden van Akku
  Historie eetcafe
  Bestuur
  Nieuws
  Culturele Agenda Lochem
  Contact
  Links
  
  
 
Gudulajaar 2012
Wie het station Brusssel-Centraal verlaat en zijn schreden richt naar de binnenstad, zal niet zomaar voorbij kunnen gaan aan de imposante kathedraal aan zijn rechterhand.  En de reislustige Lochemer zal, als hij zijn reisgidsje raadpleegt, niet weinig verbaasd zijn als hij leest dat dit de Brusselse hoofdkerk is en dat de gotische kathedraal gewijd is aan St. Michiel en St. Goedele. Een naam die hem vertrouwd in de oren klinkt: St. Gudula, die patroonheilige van zijn Grote Kerk, die ook na de Reformatie en zeker in de volksmond deze naam was blijven dragen.
Wie was deze zevende-eeuwse heilige die zowel in Brussel als in Lochem – toch weinig vergelijkbare grootheden – haar sporen heeft nagelaten?
Het Gudulajaar 2012, dat vooral in de streek rond het Vlaamse Aalst wordt gevierd, is een goede gelegenheid een speurtocht te ondernemen naar de geschiedenis van onze bescheiden ‘lady with the lamp’. Cees Derlagen neemt u mee.
 
In oktober 2012 organiseerde ook het Historisch Genootschap een lezing over Gudula. De lezing die Cees Derlagen geeft voor AKKU heeft echter een ander karakter.

« terug
 

    Akku is blij met haar sponsoren:  
Voor al uw websites en internettoepassingen
AKKU-Lochem is lid van Zorgbelang Gelderland en van CO7 Lochem
website door SiteWork