home | contact | disclaimer    
 
 
   
  Startpagina
  Programma
  Vrienden van Akku
  Historie eetcafe
  Bestuur
  Nieuws
  Culturele Agenda Lochem
  Contact
  Links
  
  
 
Munten, traditioneel geld of primitief geld

Eén van de meest bekende primitieve vormen  van geld is de Kauri-schelp. Deze schelpen werden al meer dan 3000 jaar geleden in China als betaalmiddel gebruikt. De VOC bracht de schelpen mee uit Voor-Indië en ze gingen met vaten naar Afrika en werden vervolgens door de Nederlanders gebruikt om op de Afrikaanse westkust slaven en handelswaar te kopen.

In onze huidige tijd is een leven zonder geld ondenkbaar. Als wij plotseling bankbiljetten en munten zouden moeten missen, zouden wij ongetwijfeld een kostbaar, goed houdbaar en begerenswaardig goed tot geld verheffen. Ook in twintigste eeuw zijn in onze westerse maatschappij hier voorbeelden van te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog kon vrijwel alles betaald worden met sigaretten. Naast deze 'standaard' werden ook nylonkousen en drank als een soort betalingsmiddel geaccepteerd. Veel Nederlanders hebben in de   Hongerwinter  levensmiddelen geruild tegen sieraden, postzegels etc.

Hoewel geld moeilijk te definiëren is, zijn wel de functies ervan aan te geven: ruilmiddel, middel om kapitaal te bewaren, waardemaatstaf, prestigeobject.

Tijdens de lezing die wordt verzorgd door Dirk Purmer, lid van het Koninklijke Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde (KNGMP), zullen ook voorbeelden van primitief geld getoond worden uit Azië, Afrika en Westers primitief geld.« terug
 

    Akku is blij met haar sponsoren:  
Voor al uw websites en internettoepassingen
AKKU-Lochem is lid van Zorgbelang Gelderland en van CO7 Lochem
website door SiteWork