home | contact | disclaimer    
 
 
   
  Startpagina
  Programma
  Vrienden van Akku
  Historie eetcafe
  Bestuur
  Nieuws
  Culturele Agenda Lochem
  Contact
  Links
  
  
 
Kwaliteit in de kunst

Hoe komt het toch dat je bij het aanschouwen van een bepaald kunstwerk kippenvel krijgt, terwijl je bij een ander, vergelijkbaar kunstwerk met min of meer dezelfde inhoud, die sensatie niet of veel minder voelt?

Een schilderij kan razend knap, virtuoos of technisch volmaakt gemaakt zijn en toch je hart niet raken. Dat heeft zeker te maken met persoonlijke smaak of voorkeur, maar het zit ook in kwaliteitsverschillen tussen kunstwerken. Deze kwaliteitsverschillen kun je herkennen en benoemen.

De vraag is dus : wat maakt een kunstwerk adembenemend, ontroerend,

authentiek, zuiver, enz.?

Door een aantal vergelijkingen te maken zal Willem Kwakernaak duidelijk proberen te maken waarom het ene kunstwerk je  ‘raakt’ en het andere hooguit een zekere waardering kan opleveren. En…..je hoeft geen verstand van kunst te hebben om dit te herkennen. Een  soort vergelijkend  ‘warenonderzoek’  dus.

Wim Kwakernaak studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam en de Academie van Beeldende Vorming Amersfoort en gaf bijna veertig jaar lang les binnen het voortgezet onderwijs, onder andere in het vak kunstgeschiedenis. 

« terug
 

    Akku is blij met haar sponsoren:  
Voor al uw websites en internettoepassingen
AKKU-Lochem is lid van Zorgbelang Gelderland en van CO7 Lochem
website door SiteWork