home | contact | disclaimer    
 
 
   
  Startpagina
  Programma
  Vrienden van Akku
  Historie eetcafe
  Bestuur
  Nieuws
  Culturele Agenda Lochem
  Contact
  Links
  
  
 
Geoglyphen, de Nazcalijnen in Peru

Geoglyphen ofwel het mysterie van de Nazcalijnen. Waarom hebben lang geleden mensen in de woestijn in Peru gigantische tekeningen in de grond uitgekrast? En niet alleen rechte lijnen als landingsbanen op een vliegveld, maar ook bijzondere dierfiguren. 

De lijnen zijn vermoedelijk tussen 500 voor en 500 na Chr. vervaardigd door de Nazca-indianen. De tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspelen zijn in het woestijnzand van de hoogvlakte van Peru nog steeds zeer goed zichtbaar. 

De hoogvlakte is een van de droogste gebieden op aarde met een gemiddelde jaartemperatuur van 25 graden Celsius. Het is er bijna altijd windstil en er valt vrijwel geen regen. Door deze extreme weersomstandigheden zijn de Nazcalijnen dan ook uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Echter, in andere gebieden kan plantengroei de tekeningen tot op heden verbergen. Overigens zijn ook de Nazcalijnen niet ongeschonden gebleven. Voordat het gebied werd beschermd zijn de afbeeldingen door bandensporen van terreinwagens en motoren verstoord.

Gerben Sterringa die de lezing over deze mysterieuze verschijnselen verzorgt, was 30 jaar huisarts in Vorden en hield al eerder een lezing voor AKKU.

Vooraf koffie/thee, aansluitend een warme lunch + drankje.
« terug
 

    Akku is blij met haar sponsoren:  
Voor al uw websites en internettoepassingen
AKKU-Lochem is lid van Zorgbelang Gelderland en van CO7 Lochem
website door SiteWork