home | contact | disclaimer    
 
 
   
  Startpagina
  Programma
  Vrienden van Akku
  Historie eetcafe
  Bestuur
  Nieuws
  Culturele Agenda Lochem
  Contact
  Links
  
  
 
De ontdekking van een grafveld in Dalfsen

In Dalfsen werd in 2015 een bijzondere vondst gedaan: er kwam een compleet grafveld tevoorschijn uit de Merovingische tijd (ca. 550 jaar na Christus), de tijd van de hunebedbouwers. Er werd zelfs een boerderijplattegrond uit deze periode ontdekt. 

Het is de eerste keer in Noordwest-Europa dat zo’n grafveld gevonden is. Tot voor kort dachten archeologen dat het grafritueel van de hunebedbouwers zich vooral in en bij de hunebedden afspeelde. De vondst van Dalfsen opent nieuwe wegen voor onderzoek. 

Tijdens de lezing zal Henk van der Velde, als archeoloog verbonden aan het bedrijf ADC Archeoprojecten, ingaan op de achtergronden van de vondst en de eerste resultaten van het onderzoek. Verder laat hij ons nader kennismaken met het volk van de hunebedbouwers: wie waren zij en waarom kozen ze als eersten voor het boerenbestaan. De keuze voor dit bestaan heeft de inrichting van het landschap voorgoed veranderd. 

Henk van der Velde laat ook zien wat de graven en vondsten in Dalfsen aan nieuwe informatie toevoegen aan hetgeen al bekend was over een bijzondere periode in onze vaderlandse geschiedenis. 

Vooraf koffie/thee, aansluitend een warme lunch + drankje.
« terug
 

    Akku is blij met haar sponsoren:  
Voor al uw websites en internettoepassingen
AKKU-Lochem is lid van Zorgbelang Gelderland en van CO7 Lochem
website door SiteWork