home | contact | disclaimer    
 
 
   
  Startpagina
  Programma
  Vrienden van Akku
  Historie eetcafe
  Bestuur
  Nieuws
  Culturele Agenda Lochem
  Contact
  Links
  
  
 
Cultureel erfgoed: de geschiedenis van de beeldende kunst

Met andere ogen. 

Voor wie wil zien, is er veel om naar te kijken. Toch kan zich de vraag opdringen (voor wie daar voor wil openstaan): hoe goed zien wij eigenlijk? Of anders gesteld: is wat wij zien wel de werkelijkheid?

Met deze vraag als uitgangspunt, gaat Maria Driessen u meenemen in de geschiedenis van de beeldende kunst. Door de eeuwen heen gold het als een uiting van vakmanschap wanneer een schilder de werkelijkheid bedrieglijk echt wist weer te geven. Eén van de meesters daarin was de Leidse fijnschilder Gerrit (ook Gerard genoemd) Dou, een vroege leerling van Rembrandt van Rijn. Het werk van Dou werd door zijn tijdgenoten getypeerd als ‘schijn zonder zijn’. Dat geeft aan hoe goed hij erin slaagde de kijker te misleiden.

In de moderne tijd zien beeldend kunstenaars zich genoodzaakt geraffineerder te werk te gaan en gebruik te maken van de geavanceerde technieken die er zijn. In essentie blijft echter de uitdaging dezelfde: is wat wij zien ook wat er is?

Tijdens deze lezing gaat u zien hoe beeldend kunstenaars met grote vaardigheid ons een werkelijkheid tonen die niet van echt te onderscheiden is. 

Na een universitaire studie geschiedenis en maatschappijleer geeft Maria  Driessen al jaren les in het volwassenen- en beroepsonderwijs. Daarnaast is zij werkzaam bij Galerie Goem in Nijmegen en Galerie Art Affairs in Amsterdam.


Vooraf koffie/thee, aansluitend een warme lunch + drankje.« terug
 

    Akku is blij met haar sponsoren:  
Voor al uw websites en internettoepassingen
AKKU-Lochem is lid van Zorgbelang Gelderland en van CO7 Lochem
website door SiteWork