home | contact | disclaimer    
 
 
   
  Startpagina
  Programma
  Vrienden van Akku
  Historie eetcafe
  Bestuur
  Nieuws
  Culturele Agenda Lochem
  Contact
  Links
  
  
 
De Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle

Guido Gezelle werd op 1 mei 1830 in Brugge geboren. In 1854 werd hij tot priester gewijd. In 1865 werd hij kapelaan van de St.-Walburgisparochie te Brugge en later in Kortrijk. In zijn laatste levensjaar was hij bestuurder van een nonnenklooster. Hij stierf op 27 november 1899 in Brugge. 

Als kapelaan en priester zette hij zijn literaire talent in om gelovigen de christelijke deugden bij te brengen. Deze veelzijdige filosoof richtte samen met leerlingen een dichtersschool op, publiceerde in kranten, was directeur van een Engels seminarie en doceerde wijsbegeerte. Hij bracht tal van dichtbundels uit met lyrische gedichten, maar ook met hekeldichten onder de schuilnaam Spoker. De gedichten van Gezelle worden gekenmerkt door eenvoud en kracht. Hij interpreteerde wat hij om zich heen zag op zijn manier en zette dat om in sfeervolle gedichten in zijn moedertaal, over natuur en religie met beschouwingen over leven, dood en eeuwigheid.


Hei da, lieve dreupel water,

zijt gij helder toch en schoon,

in uw hemelsch lichtgeschater

en uw diamanten kroon!

Rood en blauw en groen en geluw,

peersch en purperwendigheid

siert, in uw onderling gespeel, uw

pinkelende uitwendigheid!


Deventenaar Niels Klinkenberg is literatuurliefhebber en een enthousiast en sfeerscheppend verteller. Al eerder gaf hij voor AKKU een boeiende lezing over Godfried Bomans.


Vooraf koffie/thee, aansluitend een warme lunch + drankje.« terug
 

    Akku is blij met haar sponsoren:  
Voor al uw websites en internettoepassingen
AKKU-Lochem is lid van Zorgbelang Gelderland en van CO7 Lochem
website door SiteWork