Oekraïne vanaf het uiteenvallen van de Sovjet-Unie
donderdag 1 september 2022
Oekraïne wordt in 1991 onafhankelijk. In eerste instantie overheersen hoop en euforie, maar het zelfstandig opzetten van economische en politieke instituties blijkt veel moeilijker dan gedacht. Oligarchen verrijken zich maar de rest van de Oekraïners verarmt snel. Zwerfkinderen, ontwrichte gezinnen, drugs, aids, criminaliteit en corruptie maken dat het land afglijdt tot een derdewereldland. In 2004 en 2014 volgen de Kleurenrevoluties en Westerse landen bemoeien zich met Oekraïne. Amerika belooft in 2008 dat Oekraïne bij de NAVO kan horen.
Hoe vergaat het de Oekraïense bevolking? Hoe leefden de Russische burgers in Oekraïne? En hoe voelen de talloze andere volkeren zich in dit ontwrichte land?
Marie-Thérèse ter Haar, die Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam studeerde, lange tijd in Rusland heeft gewoond (ook in de tijd van de Sovjet-Unie) en ook in 2016 een zeer gewaardeerde lezing voor AKKU verzorgde, praat ons bij over het land waar op dit moment een verschrikkelijke oorlog gaande is.
Vooraf koffie/thee, aansluitend een warme lunch + drankje.